Forever F.I.T

Forever F.I.T

tirsdag den 24. september 2013

Efterårshygge

Sad lige og tænkte på efterårshygge..skrev det i google,og så kom de to opskrifter frem..
Opskrift er fra www.b.dk



Valnøddetærte
1 stk. i tærteform med løs bund, med diameter 22-24 cm
Mørdej:
  • 100 g koldt smør
  • 125 g mel
  • 1 knivspids bagepulver
  • 60 g flormelis
  • 1 nip fint salt
  • 1 lille æggeblomme
  • 1 lille tsk. koldt vand
Fyld:
  • 200 g cremefraiche 38 pct.
  • 8 spsk. dadel-, ahorn- eller rørsukkersirup
  • 1 nip fint salt
  • 2 små æg
  • ½ tsk. fintreven øko-citronskal
  • kornene af ½ stang vanilje
  • 250 g valnøddekerner
  • flormelis
Mørdej
Skær smørret i små terninger og hak det sammen med mel, bagepulver, flormelis og salt til et jævnt smulder. Brug fingrene til at få det helt smuldret. Ingredienserne kan også blandes til smulder i en foodprocessor. Saml hurtigt smulderet med æg og vand. Lad dejen hvile i køleskabet minimum 30 minutter, inden den anvendes.
Tænd ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme).
Tryk dejen ud i tærteformen i 3 mm tykkelse. Eller rul den ud mellem to stykker plastfilm med en anelse mel på og beklæd formen med dejen. Rul kagerullen hen over formen for at skære dejen af langs kanten af formen. Prik dejen med en gaffel og sæt formen i fryseren i 30 minutter. Forbag bunden (sæt den i ovnen direkte fra fryseren) i 15-18 minutter, mens fyldet laves.
Fyld
Rør cremefraiche, sirup, salt, æg, citronskal og vanilje sammen. Vend nødderne i og fordel massen i tærtebunden. Skru ovnen ned til 165 grader og bag valnøddetærten midt i ovnen i godt 45 minutter.
Server den lun eller helt afkølet og drys den med lidt flormelis inden servering.
Æble-blåbær muffins
12 stk.
  • 240 g hvedemel
  • 40 g spelt- eller hvedeklid
  • 2 ½ tsk. bagepulver
  • ¼ tsk. fint salt
  • 160 g rørsukker
  • ¾ tsk. stødt kanel
  • 1 stor knivspids fintrevet muskatnød
  • 60 g hasselnødder
  • 1 stor syrligt æble (fx belle de boskoop)
  • 80 g blåbær
  • 2,5 dl sødmælk
  • 90 g smeltet smør
  • 2 store æg
Tænd ovnen på 200 grader.
Bland hvedemel, klid, bagepulver, salt, sukker, kanel og muskatnød i en skål og bland det grundigt.
Læg 12 muffinforme af papir i en plade muffinforme af metal eller silikone.
Hak nødderne groft. Skyl æblet og skær det i kvarte. Fjern stilk, kernehus og blomst. Skær æblet små i terninger. Bland æbleterningerne med blåbær og nødder.
Pisk mælk, smør og æg sammen i en skål. Bland denne våde blanding med den tørre mel- og sukkerblanding, bland det hurtigt og lidt »sjusket« – der må gerne være lidt klumper. Vend blåbær, æbler og nødder i og fordel dejen i formene. Bag dem i 18-20 minutter. De skal være gyldenbrune.
Ingefærkage
  • 1 stk. i springform med diameter 24 cm
  • 120 g kandiseret ingefær
  • 1 dl marsala, madeira eller ikke for tør sherry
  • smør og hvedemel til formen
  • ½ citron
  • 6-7 cm frisk ingefær, skrællet
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 100 g smuttede mandler
  • 175 g blødt smør
  • 150 g flormelis
  • 1 stor spsk. sirup
  • 4 store æg (tempereret til rumtemperatur, se boks)
  • 2 knivspidser fint salt
  • 1 ½ dl sødmælk (tempererede til rumtemperatur)
  • flormelis til at drysse over
Hak den kandiserede ingefær groft og læg den i blød i hedvinen. Dæk bunden af en springform med et stykke bagepapir og klem det fast med ringen. Smør omhyggeligt kanten/ringen indvendigt med smør, drys den med mel og bank det overskydende af. Riv citronskal og ingefær fint og bland det. Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme.
Sigt mel, bagepulver og stødt ingefær sammen. Mal/kværn mandlerne til meget fint mandelmel. Bland mandelmelet med melblandingen.
Pisk smør, flormelis og sirup meget grundigt, til det er lyst og luftigt. Pisk æggene i, ét af gangen, pisk længe mellem hvert æg. Pisk saltet og blandingen af citronskal og ingefær i.
Vend forsigtigt en tredjedel af de tørre ingredienser i blandingen med en dejskraber, vend ikke længere, end til det er næsten helt blandet. Vend halvdelen af mælken i, og derefter den næste tredjedel af de tørre ingredienser og så resten af mælken.
Til sidst »løftes« resten af de tørre ingredienser og den udblødte kandiserede ingefær (og væden) i. Brug to redskaber (evt. to dejskrabere eller en dejskraber og en grydeske) til at »løfte« det hele sammen, som om det var en salat, der forsigtigt skulle vendes rundt i en dressing. Skrab dejen over i formen og glat overfladen let. Sæt kagen i ovnen på midterste rille og bag den i en times tid.
Tjek med en strikkepind, om den er bagt. Tag kagen ud af ovnen, stil den på en rist og lad den blive helt kold i formen, før den vendes ud. Skær evt. forsigtigt siderne løs med en kniv, før kagen vendes ud.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar